Asento

Rentousharjoituksen voi toteuttaa maaten tai istuallaan. Ensimmäisillä kerroilla on hyvä käyttää makuuasentoa, jossa kaikki kehon osat lepäävät miellyttävästi. Tällöin tulisi varmistaa häiriöttömät olosuhteet. Asetu mieluiten selinmakuulle, löysää kiristävät vaatteet, ota silmälasit pois ja tee olosi kaikin puolin miellyttäväksi. Pieni tyyny niskan alla saattaa olla hyväksi. Joskus on hyvä käyttää kuulokkeita, sillä ne vaimentavat ympäristön ääniä.

Menetelmän valinta

Rentousmenetelmän valinta on hyvin yksilöllistä. On tärkeää kokeilla erilaisia menetelmiä, kunnes löytää sen, joka parhaiten tuntuu soveltuvan itselle. Usein on hyvä aloittaa aktiivisista menetelmistä ja siirtyä vähitellen mielikuvapohjaisiin suggestiomenetelmiin. Oppimisen kannalta valmis rentousohjelma on usein hyödyllinen harjoittelun alkuvaiheen apuväline. Stressinsäätelyn oppimiseksi on syytä harjoitella valittua menetelmää säännöllisesti usean kuukauden ajan, jotta se ehdollistuu alitajuntaan ja itsenäinen harjoitus alkaa lopulta tuottaa tulosta. On hyödyllistä harjoitella mielen rauhoittamista erityisesti valmistauduttaessa vaativiin suorituksiin.

Paras aika kuunteluun

Kuuntele rentousohjelmaa aluksi vähintään kerran viikossa muutaman kuukauden ajan, kunnes tunnet, että sen sisältö on tullut sinulle tutuksi. Voit halutessasi nukahtaa harjoitukseen. Tällöin saattaa tosin osa yöunesta korvautua ja asia kostautua yöllä. Huomaat pian, onko juuri sinulle sopivaa kuunnella rentousohjelmaa päivällä. Toinen mahdollisuus on kuunnella se juuri ennen nukkumaan menoa, jolloin voit käyttää ajastinta tai pyytää jonkun ulkopuolisen sammuttamaan laitteen, ellei se pysähdy itsestään rentousohjelman loputtua. Ajoita ohjelman kuuntelu mieluiten viikon vaativinta päivää edeltävälle illalle. Tällä tavoin rentousharjoitus palvelee hermostollisen vireystilan optimaalistamista ja maksimoi viikon tärkeimmän rupeaman onnistumisen.

Itsenäinen harjoittelu

Tämän jälkeen alkaa itsenäinen harjoitteluvaihe, jonka aikana on hyvä suorittaa rentousharjoituksia pari kertaa viikossa toistamalla rentousohjelmalta muistamiasi suggestioita ja mukailemalla niitä sellaisiksi, että yksittäiset lauseet ja sanat ”maistuvat” sinusta hyviltä. Valmista rentousohjelmaa voit edelleen kuunnella mutta vain silloin, kun tunnet erityistä tarvetta syvään rentoutumiseen. Tämän jälkeen voit alkaa hyödyntää rentoutumisen taitoasi palautumisen tehostamiseksi ja kaikissa sellaisissa tilanteissa, joissa tunnet erilaisia stressituntemuksia, ahdistusta, levottomuuden ja kiireen tuntua tai somaattisia oireita, kuten päänsärkyä tai vatsa- ja suolistovaivoja. Tavoitteena on, että muutaman kuukauden säännöllisen harjoittelun jälkeen kykenet saamaan halutessasi lyhyessä ajassa syvän, miellyttävän rentoustilan.

Rentousohjelmat on yleensä laadittu sellaisiksi, että ne soveltuvat mahdollisimman monille. Siksi on tärkeää, että alat pian itse tuottaa mielessäsi vastaavanlaisia harjoituksia. Tämä takaa sen, että itse valitsemasi suggestiot ovat juuri sinulle sopivia. Toisaalta on myös tärkeää, että et takerru valmiiseen ohjelmaan vaan pidät sitä vain oppimisen alkuvaiheen apuvälineenä.

Vinkkejä harjoitteluun

Parhaan hyödyn rentoutumisesta saat, kun harjoittelet säännöllisesti useita kertoja viikossa. Tällöin rentoutumisen taito vähitellen automatisoituu ja opit rentoutumaan sellaisissa tilanteissa, joissa ennen olit jännittynyt. Paras suhtautuminen harjoitukseen on seuraavanlainen: ”Minun ei tarvitse tietää mitään, osata mitään tai yrittää mitään. Annan vain kaiken sen tapahtua, mikä on tapahtumassa.”

Edellä olevat ovat yleisohjeita. Koska rentoutuminen ja sen oppiminen on hyvin yksilöllistä, on syytä noudattaa ohjeita niiltä osin kuin ne tuntuvat sopivan sinulle. Tarvittaessa voit kehitellä itsellesi täysin oman tavan rentoutua.